Acai stały się znane początkowo w USA w obecnym stuleciu, mimo, iż rodowici mieszkańcy Ameryki Południowej korzystali z ich właściwości od przeszło 100 lat.

Przeprowadzone masowe teorie orzekały, że ich spożywanie ma ogromny wpływ nie jedynie na zmniejszenie tkanki tłuszczowej, lecz i wygląd skóry, we wspomaganiu leczenia wielu groxnych chorób i profilaktyce zdrowotnej.
Jakie?
Przede wszystkim dzięki składnikom odżywczym jagód zwiększa się moc witalna. Toteż dla aktywnych fizycznie ludzi te lipidy odgrywają niemałe znaczenie.
Oprócz tężyzny fizycznej dzięki acai można ćwiczyć i umysł. Kwasy z grupy Omega mobilizują funkcjonowanie mózgu, także logiczne myślenie i czujność. Produktywność organizmu u ludzi przyjmujących jagody acai wynika z poziomu białka. Aminokwasy budzą przyrost zaangażowania, rozrost masy mięśniowej bez konieczności intensyfikowania nakładu. Na zmęczenie, a właściwie jego brak wpływają, poza udziałem aminokwasów także mikroelementy, których z mozołem doszukać się w innych produktach tego rodzaju. Rzecz jasna na przebieg odchudzania ma znaczny wpływ przemiana materii.

Owoce acai – korzyści dla organizmu

Dzięki błonnikowi i innym składnikom jagód organizm reguluje trawienie, wypróżnianie i filtrację, chociażby z toksyn i niepotrzebnych składników, tak „ulepszanych” obecnie produktów spożywczych.

Owoce acai mają też wpływ na łagodzenie nerwów, ograniczenie procesu starzenia organizmu a również postep życia erotycznego. Istnieje też stanowisko, że mogą, dzięki cechom przeciwzapalnym i oczyszczającym zapobiegać tak podwyższającej się bezpłodności, a także raka. Od wieków jagody stosowane były przez Indian w leczeniu problemów żołądkowo – jelitowych, stanach zapalnych i wrzodach. Inne badania doszukały się potwierdzenie wpływu beta-karotenu i witaminy C znajdujących się w acai na polepszenie wzroku i prewencję zaćmy chociażby. Acai ostatecznie regulują działanie układu odpornościowego, chroniąc przed bakteriami, wirusami i podobnymi niezdrowymi substancjami.
Ze zdrowotnych zalet trzeba wymienić też regulację poziomu ciśnienia krwi, wpływ na układ krążenia albo prewencję miażdżycy. Regulują poziom cukru i cholesterolu w organizmie i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Niemniej jednak przeważnie wykorzystuje się owoce w redukcji masy ciała – przyjmowanie jagód zmniejsza uczucie głodu, pozwala kontrolować łaknienie, a co za tym idzie, w parze z aktywnością sportową i odpowiednim odżywianiem – zapewnia spadek wagi i uzyskanie znakomitej figury.