Specjalistyczne piece do pieczywa
Piece przeznaczone do wypieku ciasta w piekarniach z pewnością powinny charakteryzować się wysoką wydajnością, możliwością regulacji temperatury, dodatkowo także niektóre piece będą posiadały specjalne parowniki które będą zapewniały odpowiednią wilgotność.
Oczywiście warto zwrócić uwagę iż mogą posiadać one wiele komór wypiekowych, dzięki czemu będziemy mogli przygotować duże ilości ciasta za jednym razem. W przypadku najbardziej wydajnych urządzeń będziemy mogli wykorzystać także dzielone komory działające niezależnie.
Czym charakteryzuje się piec do piekarni?
Obecnie najczęściej wykorzystuje się piece wsadowe które umożliwiają łatwe regulowanie temperatury, często są to bardzo wygodne panele z wyświetlaczami elektronicznymi, możemy spotkać oczywiście piece elektryczne oraz gazowe. Piec elektryczny oczywiście będzie wygodniejszy w obsłudze, sprawdzi się wszędzie tam gdzie nie będziemy mieli dostępu do podłączenia gazu. Jednak niektórzy piekarze preferują piece gazowe, ze względu na inne możliwości.
W przypadku pieca gazowego z pewnością bardzo istotne będzie umiejscowienie palnika, warto oczywiście zwrócić uwagę także na rodzaj przyłączenia, wielu piłkarzy preferuje piekarniki gazowe ze względu na inny rodzaj obiegu ciepła w komorze, posiada on nieco inne właściwości od pieca elektrycznego. Oczywiście w tym wypadku także piec będzie posiadał odpowiednią izolacją, dzięki czemu nie będzie rozgrzewał się na zewnątrz, naturalnie będą to piece wykonane ze stali nierdzewnej, które będzie można łatwo wyczyścić.
Oczywiście piece wsadowe gazowe możemy zakupić w różnych wersjach, w zależności od modeli mogą one posiadać wiele półek, mogą być to piece wysokie gdzie będziemy dokonywali wkładu ręcznie, lub też piece które będą posiadały możliwość wjazdu całym wózkiem załadowczym. Możemy oczywiście w nim umieścić wszystkie tace, ciasto, z pewnością obsługa tego rodzaju pieca będzie dużo szybsza. Będziemy mogli szybko ładować kolejne partie ciasta, z pewnością praca w piekarni zostanie usprawniona.