Fenomen soku z jagód acai
Owoce acai spotkać można tylko w puszczach Amazonii.
Ich właściwości prozdrowotne i odchudzające znane są społeczeństwu na całym globie. Oczywiście transport tych małych owoców do Polski nie jest realne, stąd skutecznie zastępuje się je środkami na bazie jagód, czy ich sokiem. Jakie właściwości posiada?
Rozważania na temat soku z jagód acai wykazały i potwierdziły wiele właściwości tego owocu. Głównie dotyczą one profilaktyki wielu chorób, ale i działanie wspomagające w ich leczeniu. Rzecz jasna głównie słyną ze wspomagania utraty wagi. Sok z acai zawiera 12 polifenoli, które odpowiadają głównie za funkcjonowanie układu krwionośnego człowieka. W takim razie pozwalają uniknąć zawału serca, choroby wieńcowej, miażdżycy. Antyoksydanty, które też znaleźć można w acai opóźniają procesy starzenia i walczą z wolnymi rodnikami.
Znajduje się tam więcej, aniżeli w uważanych za lidera winogronach.
W acai odnaleziono 29 kwasów nienasyconych, łącznie z Omega 6 i Omega 9 – pozwalają one redukować niedobry cholesterol. Dla czynnych fizycznie owoce te też mają znaczenie. Zawierają bowiem mnóstwo aminokwasów – oddziaływują na jakość i moc mięśni. Białko działa prócz tego na jakość skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo sok podnosi energię. Składniki jagód acai mają też wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka, choroby Alzheimera, osteoporozy i mnóstwa innych chorób.
Przymiotów jagód jest wiele. Zaleca się wprowadzić do powszedniej diety te dobroczynne jagody, w dowolnej formie, aby chwalić się nie tylko zdrowiem, siłą, witalnością ale i nienaganną figurą. Tubylcy z Ameryki Południowej wykorzystują jagody od wieków i cieszą się długim życiem, zdrowiem i atrakcyjnym wyglądem.